היתר בנייה

כל מה שתרצו לדעת על היתר בנייה

הצג הכל >
1
אייכבאום אדריכלות והנדסת מבנים

אייכבאום אדריכלות והנדסת מבנים

משרד אדריכל ומהנדס אייכבאום בהרצליה תיכנן ופיקח על מאות פרוייקטים מאז 1986. אדריכל יקי אייכבאום, הצטרף לאביו, מהנדס (קונסטרוקטור) צבי אייכבאום מהרצליה ויחד הם מתכננים...

דוד המלך 1 הרצליה

2
דורית תכנון אדריכלי ועיצוב

דורית תכנון אדריכלי ועיצוב

תכנון אדריכלי ועיצוב פנים עם יחס אישי, הכנת תוכניות אדריכלות, עיצוב פנים, תוכניות חשמל, אלומניום, נגרות, תכנון נישות, תקרות גבס. ליווי בבחירת חומרים, ריהוט ובניהול תקציב,...

ספיר 2 להבים

3
געש אדריכלים ויועצים

געש אדריכלים ויועצים

משרד געש אדריכלים הוקם בשנת 1998 ופועל בכל רחבי הארץ ובאזור ירושלים והסביבה בפרט. המשרד מתמחה בתכנון  למגורים תעשייה וציבור ועוסק במגוון רחב של פרויקטים בסדרי גודל...

דרך חברון 101 א ירושלים 93469

4
פדרמן אדריכלים

פדרמן אדריכלים

משרד האדריכלים "פדרמן אדריכלים" נוסד בשנת 2001 נוסד על ידי אדריכל תומר פדרמן.  המשרד נותן שירותי תכנון, ניהול,יעוץ ופיקוח. המשרד מספק תכנון כולל, תוך שימת דגש על תאום...

הנרקיס 8 נס ציונה 74089

היתר בנייה

יזמים, כל מה שאתם צריכים לדעת על היתר בנייה

הוצאת היתר בנייה הינה אחת מהמשוכות המורכבות בדרך לבניית בית פרטי, וטוב שכך – דרישות ההיתר דואגות לחוקיות הבנייה ולבטיחותה, מבחינת בטיחות פועלי הבנייה, והחשוב מכול בטיחותכם לאורך שנים. היא כוללת גם דאגה לאיכות הסביבה וכן לעוד דברים רבים הנמצאים בתפר שבין רווחת התושבים למעטפת הבנייה בכללותה.

אך כל זה לא נוגע אליכם ישירות, השאירו את כאב הראש לאדריכל, בשביל זה הוא מקבל הרבה כסף, לא? (בפרויקטים גדולים התפקיד מוטל על מנהל הפרויקט) ובכל זאת מומלץ לכם בחום לא לנוח על זרי הדפים והמסמכים, ולעקוב מקרוב אחר ההתקדמות, במאמר הבא הבאנו לכם רק את המידע הרלוונטי לכם. את החלק הטכני, כבר אמרנו, העמיסו על כתפיו הרחבים של האדריכל (במידה ולקחתם כזה).

מה זה היתר בנייה?

היתר בנייה הוא אישור שניתן על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לבצע עבודת בניה, הריסה או שינוי בשימושים במקרקעין. בקשה להיתר הבנייה כוללת תיאור מילולי כללי של הבקשה שאושרה ואליו מצורפת הגרמושקה (תשריט של התוכנית האדריכלית לבניה). רק עם קבלת ההיתר מותר חוקית להתחיל ולבצע את עבודות הבנייה, ההריסה או השיפוץ.משך הזמן מהגשת הבקשה עד קבלת ההיתר משתנה מאוד, אך ניתן לומר בוודאות שלא יארך פחות מחודשיים עד שלושה ובמקרים מסוימים יכול לקחת שנה ויותר. התנגדויות יכולות להוביל לעיכוב משמעותי בהוצאת היתר. במקרה של הגשת התנגדות, המגיש חייב לנמק באופן מפורט למה הבניה הזו מהווה לו הפרעה. יש מצבים שהוועדה המקומית אכן מקבלת את ההתנגדות, מסרבת לבקשה ושולחת את מבקש הבקשה להיתר לתכנן אחרת.

 

ישנם חברות המתמחות בהענקת ליווי לקבלת היתר, כנסו כאן לרשימת המומלצים שלנו

פעולות המחייבות הוצאת היתר בנייה

  • כל תוספת או שינוי חיצוני לבניין קיים לדוגמה חניה מקורה,  סככה, פתיחת חלון חיצוני. קירוי מרפסת קיימת (אפילו בחומרים קלים).
    (במקרים אלו ישנן הקלות המזרזות את תהליך קבלת ההיתר).
  • שינוי בשימושים ביחס להיתר קיים (כגון ממגורים לגן ילדים).
  • הצבת מבנה זמני.
  • הוספת ממ"ד

תוקף ההיתר

כדי להפחית את הפגיעה בסביבה נקבעו התקנות הבאות:

  1. יש למלא את דרישות הוועדה בתוך שנתיים ממועד החלטות הוועדה.
  2. התחלת בנייה מעת קבלת ההיתר – עד שלוש שנים.אם היקפה ומורכבותה של הבנייה המותרת מצדיקים זאת. רשאית רשות הרישוי, לקבוע להיתר תקופת תוקף ארוכה יותר, אך לא תעלה על שש שנים.
  3. התחילו בבנייה אך הפסיקו אותה לתקופה שמעל שנה – יש לחדש את תוקפה.

 

חידוש ההיתר

עלות החידוש נאמדת ב- 10% מהסכום ששולם בעבור ההיתר הראשון. הוחל בעבודה אך לא הושלמה בתוך תקופת תוקפו, פטור בעל ההיתר מכל תשלום בעד חידוש ההיתר. לא יחודש היתר, במקרה של שינוי בחוק, שאינו מאפשר כעת את הבנייה בתנאים שהיו מותרים בעת קבלת ההיתר המקורי. חל שינוי בזהות בעל הזכויות במקרקעין, רשאית רשות הרישוי, להנפיק את ההיתר המחודש או המוארך על שם בעל ההיתר החדש או בעל הזכויות החדש. .גרמו שריפה, הרס או אירוע אחר נזק לבניין, והבניין ניתן לשיקום לפי ההיתר שעל פיו הוקם, תחדש רשות הרישוי את ההיתר.

 

 

הפעולות הנדרשות:

את הבקשה צריך לערוך אדריכל, מהנדס מבנים או הנדסאי בניין. להלן נסקור בקצרה את התהליך, בעיקר מה ששייך לכם – בעלי הנכס, ללא הרחבה על החלק הטכני. ההגשה נעשית כיום במערכת רישוי זמין של מנהל התכנון משרד הפנים, ולמעשה מחולקת לשני חלקים: מידע, היתר.

  • בקשה למידע – מרגע הגשת המסמכים, התיק עובר כמה שלבים: בדיקת שלבים מוקדמים, איסוף מידע, גורמי חוץ, מענה וסיכום. קבלת תיק מידע עד 45 ימים.
  • בקשה להיתר – בתיק המידע רשום בכל שלב מה עלינו לעשות ואיזה אישורים עלינו להמציא לוועדה.

הוצאת תיק המידע נעשית ע"י היזם או האדריכל (ישנן רשויות בהן ניתן לבצע את הפניה בצורה מקוונת), לצורך כך יש להגיש לוועדה המקומית תכנית מדידה עדכנית שבוצעה על ידי מודד מוסמך בחצי השנה האחרונה.

המידע מחייב את הוועדה חצי שנה מיום קבלתו. תיק המידע כולל נתונים חשובים בנוגע למגרש שעליו אתם מעוניינים לבנות, כמו למשל מה המרחק שלו מבתי השכנים, הסתייגויות בנייה מיוחדות וכיוצא בזה. תידרשו לשלם אגרת היתר עבור הבקשה, בגובה של כ-200 ₪ ורק אז תקבלו את המידע הנחוץ לכם. לאחר קבלת המידע האדריכל יפיק את ה"גרמושקה", והמהנדס יכין את תוכניות הבנייה והממ"ד. התוכניות עשויות לכלול עבודה של מספר מהנדסים במקביל ולכלול גם מפרטים של הצנרת, של מערכת החשמל ושל תשתיות נוספות. חשוב לבחור אדריכל המכיר את תקנות הרשות המקומית. כנסו לרשימת המומלצים שלנו.

לבקשה עליכם לצרף נסח טאבו בתוקף לחצי השנה האחרונה, או העתק מחוזה חכירה מול מנהל מקרקעי ישראל. במידה והכל מושלם, יש לשלם מקדמה כספית (הפקדת 20% מאגרת הבנייה) ולאחר מכן הבקשה תעבור לאישור בפניי רשות הרישוי המקומית. אם מדובר בבניין משותף יש להחתים את כל בעלי הזכויות בנכס על הבקשה. הוועדה המקומית תדון בבקשה להיתר ותחליט אם לאשר את הבקשה ולתת היתר בנייה או לדחות את הבקשה ולא להעניק היתר. באפשרות הוועדה להתנות מתן היתר בדרישות נוספות. הוועדה המקומית שולחת למבקש הודעה על החלטתה ועל הדרישות שיש להשלים. על המבקש להשלים את הדרישות בהתאם.

טיפ – כך תחסכו זמן: עם קבלת "גיליון הדרישות" מהוועדה המקומית בקשו מהאדריכל ומהמהנדס להכין תוכניות עבודה מעשיות.

כך יוכל היזם לבצע את מכרז הקבלנים ולהתחיל בתהליך הבנייה מיד עם קבלת ההיתר.

לאחר שמבקש ההיתר ימלא את כל הדרישות וישלם את האגרות וההיטלים, תפיק הוועדה "היתר בנייה". אם דחתה הוועדה את הבקשה להיתר בנייה, והמבקש החליט שלא להגיש בקשה לוועדת ערר, הפיקדון ששילם בשלב הגשת הבקשה להיתר יוחזר לו בשלב זה.

הסכמת השכנים בבית משותף:

  • בבית משותף או קרקע משותפת חלה חובת החתמת כל בעלי הזכויות בקרקע.

חוק המקרקעין קובע כי יוחתמו 75% מהבעלים, או הבעלים של שני שלישים מהרכוש המשותף. תוספת בנייה של ממ"ד מאפשרת השגת רוב של 60% בלבד.

עם זאת, חוק התכנון והבנייה מאפשר להגיש תוכניות גם במידה ולא הושג הרוב הדרוש. במקרה זה ישלחו מכתבים רשומים לאלה שלא חתמו תוך מתן אפשרות להתנגד. תקנה זו באה למנוע מצב בו התנגדות משיקולים פסולים תמנע מאדם להרחיב את ביתו. במידה ואכן תוגש התנגדות בתוך פרק הזמן הקבוע בחוק היא תידון בוועדה אשר תיתן את החלטתה באופן ענייני. (ריב בן שכנים אינה התנגדות "עניינית").

אם ברצונכם להקים גדר בנויה תצטרכו להציג את החתימה של השכן הגובל אשר מעידה כי הוא אכן מסכים לכך.

העלויות

העלות מתחלקת לשני סוגי תשלומים. א. תשלום לאנשי מקצוע (מודד, אדריכל, מהנדס, יועץ אינסטלציה..) הסכום העיקרי הוא לאדריכל המכין את התוכניות. ב. תשלום לרשויות (אגרת פיתוח, היטל השבחה וכו').

מבחינת התשלום לרשויות, ניתן להיעזר במחשבונים ייעודיים שקיימים באתרי האינטרנט של הרשויות המקומיות. ישנו מחשבון ייעודי לחישוב אגרות והיטלים גם באתר מנהל התכנון של משרד האוצר.

 

 

מה עושים במקרה דחייה

ניתן להגיש ערר תוך 30 יום ממועד קבלת החלטה שלילית. אך הערר צריך לכלול נימוקים נוספים/ חדשים מצד המגיש. ניתן לפנות לערכאות הבאות: פניה למחלקה המשפטית של הרשות המקומית, ערר לוועדת הערר המחוזית, או הגשת ערעור או עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים. כנסו כאן לקבלת עורכי דין מומלצים, המעניקים שירות ליווי לאדריכלים ויזמים בהליכי ערר על סירוב להיתר בניה / בקשה לשימוש חורג – מול ועדת הערר המחוזית ובבית הדין לעניינים מנהליים. הדיון בוועדה מתקיים בנוכחות הצדדים הנוגעים בדבר.

 

 

בקשת הקלה

  • ניתן לקבל היתרים להקלות בבנייה החורגת מהתב"ע.  קיימות הקלות כמותיות שמאפשרות להוסיף גודל לשטח עבור מטרות מסוימות, הקלות בקו הבניין שמאפשרות להרחיק את קו הבניין לצורך הקמה של ממ"דים או פרגולות וכן הקלות כגון הוספת קומות, או מס' יחידות הדיור.

המבקש צריך לפרסם את בקשתו ב-3 עיתונים, שניים מהם בתפוצה ארצית בעיתון נפוץ ומקומון שמופץ אחת לשבוע לפחות. ביישוב ערבי או באזור שמתגוררים בו דוברי השפה הערבית, ההודעה תפורסם בנוסף גם בעיתון בשפה הערבית. כמו כן, מי שמבקש הקלה ישלח בדואר רשום את נוסח ההקלה לכל בעלי המגרשים הגובלים, ועליו להציב שלט בולט בחזית הקרקע או הבניין. אם יש התנגדות תוך 14 יום מתאריך הפרסום האחרון, הדבר עובר לוועדה לשמיעת התנגדויות. אם אין התנגדויות, הבקשה תעבור לדיון ברשות הרישוי.

 

 

בנייה ללא היתר

בנייה ללא היתר יכולה לגרום לנקיטת הליך פלילי נגד כל הגורמים המעורבים בבנייה, כולל הקבלן המבצע והאדריכל המתכנן. הליך קבלת היתר כנדרש יחסוך, מעבר להימנעות מביצוע עבירה פלילית, גם ממון רב וקנסות כבדים.
היתר בנייה בדיעבד -במידה והבניה אינה תואמת את ההיתר אך לא נוגדת את התב"ע, תוגש לוועדה ע"י האדריכל – תכנית אדריכלית חדשה לוועדה לצורך קבלת היתר חדש.

 

 

באילו מקרים לא ניתן לקבל היתר בנייה?

  • שינוי ייעוד השטח או שינוי בהגדרות שנקבעו בתב"ע. כגון: שימוש לגן ילדים באזור המיועד למגורים.
    במקרים כאלה יש צורך בהליך של שינוי תכנית כתנאי למתן היתר. כלומר, יש לבקש תוכנית שינוי מתאר שזה תהליך ארוך.
  • שימוש חורג – שימוש השונה מזה שנקבע בתוכנית בהיתר.
  • אם אין זכויות בניה במגרש.

 

מתי נקבל פטור מהיתר בנייה?

החלפת רכיב בבניין הניתן להחלפה ברכיב אחר בעל מידות זהות, כגון רעפים, חלונות, צנרת מים, כבלי חשמל, כבלי תקשורת וכן החלפת חיפוי אבן בחזיתות במבנה פשוט פטורה מהיתר, ובלבד שהרכיב שיוחלף יהיה באותו מיקום.על אף האמור, החלפת רכיב העשוי אסבסט מותנית בכך שיוחלף ברכיב שאינו עשוי אסבסט. כאשר מדובר בשינוי פנימי שאינו משנה את שטח הדירה או פוגע בשלד הבניין, במראה השטח או ברכוש המשותף מותר לשנות ללא היתר. שטחים שאינם נחשבים ואין צריך עליהם היתר: שטחים הניתנים לשילוב בנוסף לשטח העיקרי והשירות.

  • פתח ברצפה העולה על 0.5 מ"ר.
  • בליטות בקיר החיצוני החורגות בפחות מ – 0.5 מ' שאין בהן המשך לחלל הפנימי של הבניין.
  • מרפסות פתוחות עד 12 מ"ר.

החל מתחילת 2016 חל במלואו תיקון 101 לחוק התכנון והבניה, הידוע בכינויו "חוק הפרגולות". אחת המשמעויות של התיקון היא פטור מהיתר בניה למספר סוגי עבודות בניה, כאשר על חלק מהעבודות עדיין חובה לדווח לרשויות באמצעות מערכת מקוונת ולקבל היתר בניה לעבודה מצומצמת.

המבנים או התוספות הזוכים לפטור צריכים לעמוד בכמה תנאים: עליהם להיות פשוטים מבחינה הנדסית, אינם יוצרים סיכון, הפרעה, מטרד או מפגע סביבתי, משפיעים מעט על חזות הבניין או הסביבה ואינם פוגעים בשלד הבניין.

כמובן שהעבודות אינן יכולות לבוא בניגוד לתב"ע המקומית ולא להתבצע באזור המיועד לשימור. פטור מהיתר במסגרת חוק הפרגולות כולל את המבנים הבאים:

  • פרגולות – הפרגולה חייבת להיות מחוברת באחת מפאותיה למבנה ושטחה חייב להיות עד 20 מ"ר. במקרה של הקמת פרגולה ישנה חובה להודיע לרשות הרישוי עם אישור מהנדס מבנים.
  • גדרות ושערים – אין צורך בבקשה להגשת היתר לגדר שגובהה עד מטר וחצי ולקיר תומך עד מטר.
  • עזרי בנייה – המהווים שימוש נלווה וטבוע לבניין או לקרקע. למשל מצלמות, גופי תאורה, מתקן חניה לאופניים, צופר אזעקה ועוד.

כדי להתקשר לאחד האדריכלים המומחים שלנו – אתם וודאי לא צריכים היתר, התקשרו עכשיו והוא ישמח לעשות לכם את העבודה וגם להדריך אתכם!

עסקים מובילים בתחום בתחום היתר בנייה

שאלות גולשים מהפורום בנושא היתר בנייה

היתר בנייה לגג

שלום, במסגרת הוצאת היתר לבנייה על הגג בדירה בת"א, רציתי לדעת האם העירייה מחייבת לרצף את הגג כולו או חלק ממנו אם בכלל... תודה רבה!

הודעות בפורום פורום אדריכלות 08/03/2020
היתר בנייה

שלום רב דירת גג שקיבלה היתר לבנייה על הגג 2 חדרים מחוברים בגודל של 46 מ"ר ב2008 ונבנו עלייה ה2 חדרים. אם רוצים לשפץ -ז"א להרוס לגמרי ולבנות את כל הקומה מחדש צריכים להוציא היתר בנייה מחדש? אשמח אם...

הודעות בפורום פורום אדריכלות 13/03/2017
האם יש צורך בהיתר בנייה?

למבנה שנבנה בחצר (קיר אבנים) אבל כבר פורק ונשאר רק האבנים התחתונות? אם נגיד פיקוח בודק את העניין הוא יוכל לעשות בעיות ולומר שזה לא חוקי?

הודעות בפורום פורום אדריכלות 15/06/2015
היתר בנייה מהעיריה

שלום, ברצוני לדעת, האם האדריכל שאני משתמש בו צריך להכיר את הכללים והאנשים בעיריה שמפיקים את ההיתרים כדי לבקש היתר בנייה למרפסת? האדריכל שלי טוען שכל אחד יכול לבקש בלי בעיה ולא עושים לו בעיות. ...

הודעות בפורום פורום אדריכלות 05/05/2015
היתר בנייה

כמה זמן לוקח להשיג היתר בנייה וכמה זמן הוא בתוקף? במידה ואני עובר את זמן התוקף, האם עלי לקבל היתר מחודש?

הודעות בפורום פורום אדריכלות 03/10/2011
היתרי בנייה לגדרות אלומיניום

שלום לכולם, לאחר המון קריאה על התחום, מצאתי את עצמי מבזבז המון זמן ועדיין לא מצאתי תשובה ברורה ולכן אין כמו לשאול כבר את אלו בעלי הניסיון, [b]האם נדרשים היתרים/אישורים כדי לבנות גדר[/b] בשטח הפרטי...

הודעות בפורום פורום אדריכלות 29/04/2023
חובת צורת הגשת וסימונים בתוכנית להיתר לתוספת בנייה

איפה ניתן למצוא הנחיות, חוקים או נהלים על אופן צורת הגשת תוכנית להיתר בנייה.   לדוגמה, אם בתוכנית לא סומן העברת דלת בחדר המדרגות, פתח חדש לגג וכו', האם זה תקין? ברור שלא! מדובר...

הודעות בפורום פורום אדריכלות 18/07/2018