» » לימודי עיצוב - תנאי קבלה

לימודי עיצוב - תנאי קבלה


הביקוש ללימודי עיצוב הולך וגובר בשנים האחרונות בארץ ובעולם. בהתאם לכך שלבי הקבלה ללימודי תואר הפכו ליותר מסובכים וקשים.
במאמר כאן אנסה לעשות קצת סדר בשלבי הקבלה ללימודי אדריכלות ועיצוב, ולתת טיפים לכל מי שמעוניין להתקבל אל לימודי עיצוב או ואדריכלות בארץ

 

תנאי הקבלה ושלבי הסינון  ללימודי תואר בעיצוב ואדריכלות:

תנאי קבלה ללימודי אדריכלות:

בלימודי אדריכלות יש חשיבות לציון הפסיכומטרי – בטכניון ציון הפסיכומטרי מהווה כ-1/3 מציון הקבלה, ובאוניברסיטת ת"א כרבע מציון הקבלה הסופי. אין צורך להגיש תיק עבודות לאדריכלות, מלבד בויצ"ו חיפה. לכן חשוב לחלק את הזמן והאנרגיה בצורה נבונה בין הכנת תיק עבודות היכן שצריך, הכנה לבחינות המעשיות ושיפור הפסיכומטרי.

תנאי קבלה של לימודי עיצוב (עיצוב גרפי, עיצוב פנים, עיצוב תעשייתי, עיצוב אופנה, טקסטיל וצורפות, צילום): השלבים העיקריים בכל אחד מהמוסדות (כגון שנקר, בצלאל, מכון טכנולוגי חולון, ויצ"ו חיפה וכו') הנם:תיק עבודות, תרגילי בית וימי פעילות בהם יש לעבור כמה מבחנים מעשיים.

המבחן הפסיכוטכני: בנוסף לשלבים הללו, במכון הטכנולוגי חולון ובשנקר יש לעבור גם מבחן פסיכוטכני. מבחן פסיכוטכני הוא בד"כ השלב הראשון שעל המועמד לעבור, עוד לפני הצגת תיק העבודות. למעשה כ-50% מהמועמדים אינם עוברים את הבחינה הפסיכוטכנית ולא זוכים להציג את תיק העבודות שלהם.
 

תיק עבודות:

תיק עבודות  מכיל בד"כ בין 5-10  עבודות אישיות , כאשר כמות העבודות משתנה ממועמד למועמד ותלויה גם בדרישות של כל מוסד.

תיק העבודות יכול להיות מאוד שונה בין כל מועמד. ניתן להציג עבודות בדו ממד, תלת ממד, רישומים, ציורים, פסלים, קולאז'ים ועוד. כל טכניקה שבה ניתן להביע חשיבה יצירתית יכולה להיכנס לתיק העבודות. מומלץ להפגין יותר מטכניקה אחת בתיק העבודות, וחשוב תמיד לזכור שמעבר ליכולות הטכניות, הבוחנים רוצים לראות את היצירתיות של המועמד.

תיק עבודות טוב הוא למעשה תולדה של חייו של המועמד, למשל חוויות אישיות, תחומי עניין מיוחדים ועוד.
 

מבחני קבלה:

כל מוסד נותן מבחן מעט שונה, אך בגדול מבחני הקבלה בעיצוב מנסים לבדוק את החשיבה היצירתית והיכולת להביע רעיונות. לדוגמא, מבחן בו מוצג מושג מופשט כלשהו (צמיחה למשל) והמועמד מתבקש להתייחס ולהביא לידי ביטוי את המושג. במבחנים בעיצוב תעשייתי או אדריכלות מתבקשים בד"כ לבנות מודל תלת ממדי כלשהו, אך גם כן ביחס למושג מופשט מסוים.


כמה עצות לגבי מבחני הקבלה:

קודם כל לענות בדיוק על מה שמבקשים, ולשים לב למגבלות הזמן. מאוד חשוב להיות מקוריים ולזכור שהעבודה שלכם צריכה לבלוט מעל עבודות של מאות מועמדים נוספים. זכרו שעבודה חזקה היא עבודה שאינה נזקקת למילים רבות כדי להבינה. בנוסף לדברים הללו, חשוב מאוד להקדיש זמן גם לעריכה נכונה של הגיליונות (למשל השארת מקום לכותרות). 
  

ראיונות קבלה:

ראיון קבלה הוא לרוב השלב האחרון שיש לעבור. בד"כ הראיון הוא מול 2-3 בוחנים (ועדת קבלה). בראיון בד"כ תישאלו שאלות על עצמכם, המקצוע אליו אתם מנסים להתקבל, על עיצוב ואומנות בכלל, על תיק העבודות שלכם, על הבחינה שעשיתם ועוד.

כמו לפני כל ראיון קבלה – ככל שתתכוננו יותר טוב כך גדלים הסיכויים שתעברו את הראיון. לכן לפני הראיון חשוב להקדיש זמן להתמודד עם השאלות ולנסות לענות עליהן מראש, לעשות חזרות מול קהל, ובכלל לחקור את התחום שאותו אתם מעוניינים ללמוד (ללכת לתערוכות רלוונטיות, לשוטט באינטרנט, לדבר עם מעצבים ועוד).
 

סיכום

קל לראות שיש ביקוש רב להתקבל אל לימודי עיצוב בשנים האחרונות, ולכן גם מבחני הקבלה כל שנה נהיים קשים יותר. מומלץ מאוד למי שמתעניין בתחום להיעזר באנשי מקצוע לקראת הקבלה ללימודים, והכי חשוב – גם ליהנות מהתהליך.




המאמר נכתב על ידי אדריכל מיקי בן גן מנהל המכינה למקצועות העיצוב והאדריכלות
אחד העם 39 תל אביב, , 1-800-360-366


עוד באותו נושא

אדריכלות בשבילכם

אדריכלות בשבילכם

רכשתם בית חדש ואתם מתלבטים מי יהיה האדריכל שלכם? החלטתם לעצב את המשרד ואתם לא יודעים איפה להתחיל? תנו לנו לעזור לכם. באתר My Architect, תוכלו למצוא...

אדריכלות ירוקה - מדריך

אדריכלות ירוקה - מדריך

האידאולוגיה העומדת מאחורי אדריכלות ירוקה היא השגת תנאי מחייה אופטימליים תוך ניצול מינימלי של משאבים. הרעיון הוא ליצור מבנים אשר יחסכו...

מדריך עיצוב חנויות

מדריך עיצוב חנויות

חנויות כיום אינן רק מקום בו אנו הולכים לקנות, אלא הן מקום בו יכולים לבלות שעות. זו הסיבה בגללן בעלי חנויות שמים דגש נרחב לעיצוב החנות שלהן...

עיצוב מסעדות - שיהיה נעים לאכול

עיצוב מסעדות - שיהיה נעים לאכול

בשני העשורים האחרונים, עם התפתחות התרבות הקולניארית בישראל, התפתח גם התחום של תרבות המסעדות. תגידו להתראות לכיסאות הפלסטיק הישנים ותברכו...

המדריך השלם של נורות תאורה לבית

המדריך השלם של נורות תאורה לבית

מאז רשם תומס אדיסון את הפטנט הראשון על נורת ליבון חשמלית ב-1879, המציא העולם שוב ושוב נורות חדשות מבוססות חשמל המאפשרות להאיר את הבית ואת המשרד. במאמר...