אדריכלים » מאמרים וחדשות » אדריכלות ירוקה - מדריך

אדריכלות ירוקה - מדריך

האידאולוגיה העומדת מאחורי אדריכלות ירוקה היא השגת תנאי מחייה אופטימליים תוך ניצול מינימלי של משאבים. הרעיון הוא ליצור מבנים אשר יחסכו משאבים,  תוך צריכת חומרי בנייה חדשים (מחצבים, מתכת, חול וכו'), ניצול מקסימלי של אנרגיה טבעית (אנרגיה סולארית, רוח ומים) והקטנת הצריכה של אנרגיה מלאכותית.
 
בשנים האחרונות חלה מהפכה תודעתית בתחום איכות הסביבה וזיהום הסביבה ולבתים שאנו בונים יש חלק חשוב בזיהום. אנשים מתחילים להבין כי אין מנוס משינוי אורח החיים הבזבזני והנצלני שלנו כלפי הטבע והסביבה וכי הספירה לאחור לעבר נקודת האל חזור החלה. גם בישראל מגמת הבנייה הירוקה הפכה לפופלארית בשנים האחרונות, במקביל לטופס 4 קיים תקן 5281 שמאפשר לסווג בתים על פי תקן ירוק שכולל בדיקה של: קרקע, ניצול ושימוש במים, שימור אנרגיה, חומרי בנייה ועוד.

בית בבנייה ירוקה לשימור אנרגיה - תכנון וייעוץ מיטל ויטל ברון -  http://vital-baron.com

המגמה הירוקה לא פסחה על האדריכלים, כחלק מן המאמץ ליצירת עולם טוב יותר לחיות בו החל הרעיון של אדריכלות ירוקה לפרוח. האמונה היא שתכנון קפדני תוך חישוב כל המשתנים (סביבה, צריכת משאבים, ניצול אנרגיה, הפחתת זיהום ועוד) תביא ליצירת בתים וקהילות "ירוקות" שאיכות החיים שלהם תהיה גבוהה אך ההשפעה שלהם על הסביבה תהיה מינימלית ככל האפשר.
 
המטרות של אדריכלות ירוקה
 
1. חיסכון באנרגיה מלאכותית תוך ניצול אנרגיה טבעית - חיסכון האנרגיה בבתים בא לידי ביטוי במספר גורמים. הראשון הוא כיוון המבנה, בנייה נכונה תוכל להביא לניצול מקסימלי של תאורה טבעית וחיסכון בחשמל. הגורם השני הוא תכנון נכון חללים פנימיים, תכנון יעיל יאפשר שמירה על חוםקור בתוך הקומה ולא יאפשר לאוויר לברוח החוצה. גורם שלישי הוא בידוד, בידוד נכון ישמור על טמפרטורה קבועה בבית ויפחית את צריכת החשמל על חימום או קירור.

בדוגמא למעלה אפשר לראות שימוש בבניית הקירות בכמה שלבים תוך שימוש בלבני אדמה מיובשות שלא פולטות חומרים מזהמים לצורך בניית הקירות. בנוסף השתמשו בחומר שנקרא קשקל שהוא תערובת של קש עם חרסית נוזלית. השילוב מספק גם את הבידוד הדרוש וגם את המסה התרמית הדרושה.

מיקום נכון של הבית ביחס לשמש בישראל ומיקום החדרים על פי השימוש בהם, יכול לחסוך הרבה ולאפשר לנו להשתמש במכסימום אנרגיה חליפית. מיקום של עצים יכול להצל בעונות הקיץ על חדרים מסוימים ובחורף נשירת העלים מאפשרת חדירת שמש.
 
2. מחזור משאבים קיימים - בעיית המים בארץ מחמירה משנה לשנה, מערכת מחזור מים ביתית תבטיח שימוש מקסימלי של המים ותקטין את הצריכה החודשית במאות ליטרים של מים למשפחה. המערכת תמחזר את מי הכביסה, מי המקלחת ומדיח הכלים לשימוש בעת השקיית הגינות בדרך זו נוכל לשמור על גינה ירוקה ולחסוך במים. גם הכנה עתידית למערכת של מים אפורים, בעלות מאוד נמוכה, תאפשר לכם לחסוך בשימוש במים דבר שלעצמו גם מהווה חיסכון כספי וגם חוסך פגיעה בסביבה. מעל ל50% מהמים שאנו משתמשים בהם בבית הם למקלחות, אסלות, מכונות כביסה, מדיחי כלים ועוד - שימוש חוזר במים אלו להשקייה ובמקרים מסוימים גם לשימוש חוזר בשירותים יכול לחסוך הרבה.

דרך נוספת ויעילה מאוד במחזור משאבים היא הקומפוסטור (מיכל טרמי). אל המיכל שופכים את הפסולת הטבעית שלנו (שאריות מזון, גזם וקליפות), המיכל מתחמם ל 70 ומתחיל את תהליך הקומפוסטציה אשר בסופו נקבל דשן טבעי תוצרת בית. הפסולת שלנו הופכת למזון עבור האדמה.
 
3. יעול תהליך הבנייה - חלק זה אולי אחד הקשים להטמעה היות ומדובר בתהליכים המתבצעים בשלבי הבנייה של הבית. בנייה מודרנית אשר עושה שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה עשויים להוזיל את עלות הבנייה ולקצר באופן משמעותי את תהליך הבנייה. פן נוסף הוא שימוש בחומרים ממוחזרים לצורך בניית הבית, זאת אומרת ניצול הפסולת היומיומית כמו שאריות מתכת, גומי וכל פסולת סינטטית אחרת לצורך בניית חלקים מסוימים בבית.

בתוך תחום הבנייה עצמה ישנן שיטות אלטרנטיביות לבנייה. בקצה ה"ירוק" ביותר נמצאות שיטות פחות מקובלות כגון: בנייה בקש, בנייה בנייר ממוחזר, בנייה בתערובות אדמה ועוד. שיטות אלה כמובן, אינן נפוצות בישראל ובעולם אך השימוש בהן הולך וגובר והן מהוות אלטרנטיבה אפשרית למשפחות שמאוד מודעות לנושא הסביבתי.
באזור המקובל יותר נכנסו שיטות בנייה שנקראות "בנייה קלה" שגם בהן, נעשה לעיתים שימוש בחומרים מבודדים מאוד, חומרים ממוחזרים והרבה פחות שימוש בחומרים מזהמים לסביבה. אם נרצה למנות כמה שיטות: שיטת ESB ליציקת קירות בטון מבודדים - גם רמת בידוד גבוהה ביותר וגם אפשרות להשתמש בחומרים ממוחזרים בתהליך הבנייה, בנייה בפלדה שגם אפשר להגדירה כשיטה מתקדמת וירוקה - מהירה מאוד, בעלת רמת בידוד גבוהה ושימור אנרגטי ועוד.

בית בבני עטרות בבנייה קלה עם פלדה. שיטת בנייה שנחשבת ירוקה - אוסטק שמיר http://www.austec-shamir.co.il

נושא אדריכלות ירוקה עדיין בשלב ההטמעה של הרעיון, בשנת 2000 הוקם בישראל הארגון לבנייה ירוקה אשר מטרתו היא להעלות לסדר היום את האדריכלות הירוקה ולקדם את הבנייה הירוקה. בשנים הקרובות יקומו מספר פרויקטים של שכונות ירוקות ברחבי הארץ, אך אין זה מספיק. כיוון שאין אני מתכוונים להרוס את בתינו ולבנות חדשים ו"ירוקים" (לפחות לא בשנים הקרובות) השינוי האקולוגי חייב להתחיל בדברים הקטנים הפשוטים, מחזור וניצול אנרגיה טבעית על ידי התקנת מערכות למחזור מים בבית, התקנת "חסכמים" בברזים ובניאגרות בשירותים. שימוש בטיימרים למזגנים ודודי השמש וכמובן מחזור נייר, פחיות ובקבוקי פלאסטיק.
 
השאיפה היא שעד שנטמיעה את הרגלי המחזור והשמירה על הסביבה, נהיה מוכנים לקבל על עצמינו את האדריכלות הירוקה במלואה, באופן זה נחסוך לעצמנו כסף ונעלה את איכות החיים שלנו ושל כל תושבי המדינה
 

Related Articles

אדריכלות בשבילכם

אדריכלות בשבילכם

רכשתם בית חדש ואתם מתלבטים מי יהיה האדריכל שלכם? החלטתם לעצב את המשרד ואתם לא יודעים איפה להתחיל? תנו לנו לעזור לכם. באתר My Architect, תוכלו למצוא...

כל מה שצריך לדעת על מכינות לעיצוב

כל מה שצריך לדעת על מכינות לעיצוב

המאבק על מקום בפקולטות לאדריכלות בארץ גורמות לאלפי סטודנטים בשנה להוציא עשרות אלפי שקלים במכינות לעיצוב, אילו מכינות פועלות ומה הן מציעות...

מחירון עיצוב בית בעצמנו

מחירון עיצוב בית בעצמנו

המגמה כיום היא לעצב עת הבית בעצמנו - עד כמה זה באמת אפשרי וכמה זה עולה לנו? רשתות ענק המספקות חומרים גולמיים יותר וגולמיים פחות לעיצוב הבית,...

נגישות נכים בבתים ובמבנים ציבוריים

נגישות נכים בבתים ובמבנים ציבוריים

לצערנו, למרות נכי צה"ל ונכי תאונות דרכים, עדיין ההשקעה בתשתיות נגישות לנכים, הינן נמוכות מאוד בישראל מספר המוגדרים כנכים מוגבלי...

מדריך עיצוב חנויות

מדריך עיצוב חנויות

חנויות כיום אינן רק מקום בו אנו הולכים לקנות, אלא הן מקום בו יכולים לבלות שעות. זו הסיבה בגללן בעלי חנויות שמים דגש נרחב לעיצוב החנות שלהן...